Bo i bikini

Titel: Bo i bikini

Forfatter: Marie Duedahl

Illustrationer: Kenneth Hegeluund

Forlag: Straarup & Co

Denne her anmeldelse vil måske nærmere være et debatindlæg end en anmeldelse. Et debatindlæg om hvordan og hvorfor det er vigtigt med litteratur, der styrker minoritetsgrupper såsom LGBTQ+ miljøet, med særligt fokus på transkønnede og non-binære børn.

Bogen kan være et godt eksempel på hvordan den heteroseksuelle norm omtaler LGBTQ+ miljøet som ligeværdige og at der ikke findes diskrimination på baggrund af kønsidentiteter og seksualiteter.

Hvordan kan det være, at vi gentagne gang kan finde litteratur i de forskellige boghandlere og biblioteker samt forlag, der udgiver bøger som både bevidst men også ubevidst synliggør en form for transfobisk og homofobisk agenda?

Hvordan skal LGBTQ+ miljøet kunne acceptere at vi ligeværdige med majoriteten, når vi på et mikroniveau stadig kan finde forskellige elementer, der viser at LGBTQ+ miljøet ikke bliver anerkendt og accepteret af majoriteten. Læs evt. artiklen ’Jeg nægter at acceptere den homofobi, jeg møder, blot fordi heteroer ikke mener, den findes’.

Det er vigtigt at understrege, at dette ikke er et angreb mod forfatteren eller forlaget.

Det er mere en påmindelse om, hvordan en kultur kan øge en negativ effekt på et miljø, der allerede er sårbart.

Bogens historie kan bruges som et eksempel på, hvordan man ikke skal gøre, hvis man ønsker at skabe en inkluderende og mangfoldig litteratur til alle målgrupper.

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Bo, som er på stranden samme med Bi. Bi vædder med Bo, om han kan gribe bolden eller ej. Hvis han taber, skal Bo tag Bis bikini på en hel dag.

Hvilke ”queer” elementer findes der i bogen?

Ved at læse bogen, er der forskellige elementer der på den eller anden måde kan referere til queer-delen.

Overordnet er der forskellige termer som der kan drages ud af bogen.

Vi antager at begge børn er ciskønnede, men at der stadig drages forskellige aspekter af kønsidentitet og kønsroller ind i forholdet mellem de to børn.

Det kan også være muligt at inddrage snakken om kropsidealer og body shaming i form af, hvordan Bo bliver taget imod efter at skulle iføre sig Bis bikini.

Som nævnt før kan vi antage at begge børn er ciskønnede, men bogen synliggør et transfobisk budskab i form af hvordan mange transkønnede og non-binære mennesker oplever en form for body shaming, udelukkende på grund af hvordan deres krop ikke matcher de forventninger, der kommer fra den heteroseksuelle norm. Og man kan med sikkerhed genkende at blive grint af eller gloet på af folk og muligvis opleve ubehagelige kommentarer om udseende og krop.  

Fungerer det? Hvorfor fungerer det ikke?

Hvilket formål havde bogen, udover at den skulle gøre det sjovt at lære at læse?

Der er mange andre emner og titler, der kunne være sjovere og mere lærerige at læse om når man går i 0.-2. klasse end at lære et barn, at det er okay at grine af folk på grund af deres valg af påklædning, kropsudtryk og generelt acceptere, at det er helt okay udtale og opføre sig transfobisk.

Der er findes ingen retfærdighed eller en undskyldning for dette.

Selvom du som læseren mener ”Det var bare for sjovt”, så fortæl det til barnet i 1. klasse, der nu føler sig malplaceret og ulykkelig i forhold til sin kønsidentitet.

Hvem anbefaler du bogen til?

Hvis du er ciskønnet og heteroseksuel, og ikke forstår hvilken negativ effekt denne bog kan have, så vil vi anbefale at du smutter forbi LGBT+ Danmarks Ordbog og læser om transfobi.

Mens du er derinde, kan du også tjekke definitionerne på Transkønnede og Non-binær, så du får udvidet din horisont og tankegang.

QueerlittDK kan ikke og vil ikke anbefale denne bog til vores følgere og læsere, fordi vi mener at denne bog kan gøre mere skade end gavn.

Det er uansvarligt at have sådan en bog, der er målrettet til en målgruppe, der befinder sig 0.-2. klasse, en alder hvor de tager alt ind. Børn i den målgruppe er på mange måder mere bevidste i deres kønsidentitet, end vi voksne måske først antager. Derved kan barnet bliver sat i et dilemma i forhold til hvordan de kan udtrykke deres identitet, mens de samtidig kan have en frygt for blive latterliggjort af den større gruppe. Et barn har brug for støtte og tryghed til udforske deres kønsidentitet, ikke en bog der latterliggøre køn og krop.

Tjek evt. Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn for mere information.

Vi lærer så længe vi lever. Det betyder også, at vi ikke skal se ned på folk, der gør noget politisk ukorrekt eller ’forkert’. Så længe vi alle er villige til at lære og være åbne for at se tingene fra flere vinkler end vores egen lille virkelighed, så har vi alle også mulighed for at blive klogere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s