Den, der lever stille

Titel: Den, der lever stille
Forfatter: Leonora Christina Skov
Forlag: Politikens forlag

Hvad handler den om, og hvad er queer-elementet?
Man kan kalde bogen en selvbiografi eller erindringsbog omkring Leonoras eget liv fra hendes barndom og barndomshjem til hendes liv i København, og til hvordan hendes liv er efter hendes mors død. Bogen synliggør hendes liv og forhold til hendes forældre, og hvordan hun blev bevidst og accepterede sin egen seksualitet som homoseksuel, når hendes forældre havde svært ved det.

Queer-elementerne er meget tydeligt i form af homoseksualitet, men der er også elementer af kønsidentitet. Leonora fortæller om de problemstillinger og forventning, hun havde som barn til hendes forældre. Når barnet vælger at springe ud, og hvordan accepten skal gå begge veje. Bogen afspejler mange forskellige tanker om at være eller at have været teenager og ung voksen, omkring hvem man er, og hvad for nogle forventninger vi har til os sig selv, men også til familien.

Fungerer det?
Vi har i lang tid manglende den gode fortælling om, hvordan det er at være homoseksuel og kvinde, men også en anden vinkel på spring-ud-historien, da alle historier ikke altid ender med fuld support, anerkendelse og kærlighed med det samme. Nogle bliver nød til at genvinde den, og andre bliver nød til at skabe sin egne familie.

Læseren har mulighed for at for en bedre forståelse af homoseksuelle kvinder (de er ikke så synlige i dansk litteratur og i snakken om LGBTQIA+ rettigheder). Den læser, der identificerer sig selv som en del af LGBTQIA+.spektrummet vil med sikkerhed genkende mange af de elementer Leonora selv har oplevet i sin bog.

Hvem anbefaler du bogen til?
Bogen kan anbefales til et ældre publikum, der har lyst til at læse en selvbiografi. Hvis man elsker Leonora Christina Skovs måde at skrive og fortælle på, samt hvis man har læst og kan lide hendes forgående bøger, så er den her bog også et must-read.
Det er en god fortælling, hvis man identificerer sig som en del af LGBTQIA+, da der vil være velkendte elementer, man kan spejle sig selv i. Bogen viser, at spring-ud-historier ikke altid er så romantiske, som mange tror, de er, takket være mediernes romantiske forestilling.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s