Sauna af Mads Ananda Lodahl

Reklame

Anmeldeldeksemplar

✨ Anmeldelse ✨

·

Titel: Sauna

Forfatter: Mads Ananda Lodahl

Forlag: Gyldendal

Anmelder: Benjamin & Lasse

“Der var noget, der kun  kunne vokse i mørke, og hvis man puttede det i fjernsynet eller gav det et navn eller lyste på det med en lampe, ville det dø. De små dyr på bunden af havet har deres egne små lamper indbygget i kroppen, og måske var det også på den måde vi kunne finde hinanden i mørket.”  

– s. 250

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Johan, der fået arbejde i Adonis Sauna Spa & Men’s Health Club, hvor han en dag møder den unge transkønnede William. Det er en fortælling om kærlighed, sex og at bryde de klassiske normer. 

Hvad er queer-elementet?

Vi har forsøgt at skabe et overblik over repræsentationen og trigger warnings, men bogen indeholder mange elementer, så det er svært at notere det hele. 

Overordnet var bogen fyldt med homoseksuelle mandlige karakterer, og vi antager at bogen repræsenterer det, vi vil kalde en own-voice fortælling. 

Repræsentation:

Homoseksuel/Queer cis hvid – hovedperson 

Homoseksuel transmand, kærlighedsinteresse – biperson

Homoseksuel sort – biperson

Achillean

Trigger warning/advarsler:

Homofobi – sproglig og fysisk

Racisme – sproglig

Transfobi – sproglig og fysisk

Kropsdysfori

Nævn af hadforbrydelser

Voldsom sexscenerne

Tykfobi

Man kan sige at de nævnt trigger warnings er mere vejledende til jer, der har brug for at være forberedt på bogens indhold. 

Hvad synes du?

Overordnet var vi begge stor fan af bogens handling og den måde forfatteren formår at skabe karakterer som queer folk har en chance for kunne afspejle sig i. Karaktererne er meget jordnære og lever en almindelig hverdag, i forhold til andre historier med lignende repræsentation.

Lad os starte med kritikken af bogen; Igennem bogen møder vi som læsere gentagende gange ordet “dreng” og det bliver for det meste brugt i relation mellem Johan og William, primært når Johan snakker til og om William. Det kan sætte deres parforhold i et underligt lys, når man ved at Johan er 22 år og William er 20, da dreng primært bliver relaterede til noget der yngre end 18 år. 

Det er kontekst der kan aflæse problematisk, men ikke deres forhold. 

Johan vælger at dele sin historie med William, omkring hans seksuelle tiltrækning til skoven og naturen. Vi synes at denne del af plottet virker en smule uden for den løbende historie, og er heller ikke en del der bliver afsluttet hen mod slutningen. Derfor bliver det blot en form for subplot, og vi føler at denne del af historie lidt er gået tabt og måske forstår vi ikke rigtig formålet med denne fortælling, og den måde Johan deler det med William og senere med læserne.

Forsiden danner også en en underlig tolkning på hvorfor “Sauna” er skrevet ind i et træ, da halvdelen af historien foregår i og omkring saunaen, hvor Johan arbejder. Det er først senere man finder ud af Johans seksuelle tiltrækning til naturen og derved giver skoven på forsiden mening, men inden da er man måske lidt fortabt hvad angår forsiden.

Der var mange elementer i bogen, som vi begge er store fan af og vi synes at forfatteren formår at skrive repræsentation, og der sikker mange der har søgt efter en historie som denne her.

Forfatteren formår at skabe en kobling mellem fiktion og historie, da selve bogen foregår omkring 2011, lige før homoægteskaber blev tilladt og dermed giver bogen et indblik i LGBTQIAP+ rettigheder fra en anden tid. 

Denne fortælling bliver også afsættet for bogens samlede fortælling, idet de historiske perspektiver, ikke blot på homoægteskab, men også AIDS-krisen og racisme, bliver en fortælling om mangfoldighed og kampen for at være den man er, fortalt af og gennem flere generationer af queer-personer. Bogen introducerer læseren for en række forskellige historiske elementer fra LGBTQIAP+ historie. Man får endda nøgleord til kunne undersøge forskellige emne tættere på en selv. 

Som læsere kan man altid frygte, når forfattere vælger at skriver om emner og repræsentation, der er sårbare og at der skal ikke meget til for at skade den repræsentation. Bogen har som nævnt en transkønnet karakter og man kan sige, på baggrund af dårlige erfaringer med dansk litteratur der vælger at fastholde den stereotypiske opfattelse om transpersoner og non-binære, var vi nok lidt påpasselige med denne her bog, også i forhold til hvordan William blev skrevet i bogen.

Forfatteren formår at skabe en karakter på en sådan måde, at man ikke behøver at siger at han er transkønnet, men det bliver gjort mere i handling fx når han tager sin binder af. Men vi har også en ide om at være på Sexlogisk Klinik (Som nu hedder Center for Kønsidentitet) og hvordan de tager kontrol over transkønnedes egne valg og dermed kan man næsten påstå, at de transkønnede mister deres ret og frihed til at være et menneske. 

Det var spændende at se dialogen og udviklingen mellem Johan og William, da man hurtigt finder ud af William bare gerne vil leve et roligt liv og gøre ting han kan lide uden at frygte for at blive outet eller opleve det, der er værre. Vi ser også igennem historien hvordan Johan reflekterer over bestemte værdier såsom ordet “pik” m.m. 


Det som forfatteren gør super godt i bogen er, at vi oplever William set fra Johans point of view, så man oplever ikke hvordan kropsdysfori påvirker William mentalt, men mere fysisk og hvordan de bliver nødt til at have en dialog omkring det at være transkønnet og hvad det betyder i forhold til en ciskønnet. 

Det er bog, der vækker vores glæde og troen på, at vi kan finde litteratur at spejle os i, uden at vi skal opleve det dramatiske, traumatiserende eller det modsatte af at være et romantisk kærlighedsobjekt for normen. Bogen har selvfølgelig et mix af hårde og søde scener, men forfatteren formår at gør det hverdagsagtig uden at gøre det vildt. På mange måder viser bogen os et billede af mange queer folk, måske særligt homoseksuelle mænd, som vi kan møde i vores hverdag. Den er autentisk, nøgtern og velformuleret. Der et god flow i bogen, og der er ting, som giver stof til eftertanke.

Hvem synes, du skal læse bogen?

Det er svært at sætte en bestemt målgruppe på denne bog, men vi kan antage at bogen er skrevet målrettet til queer miljøet, så det vil være vores antagelse. Selvom der sikkert vil være mennesker i miljøet, der ikke har interesse eller et behov for at læse denne bog. 

Men vi synes helt sikkert, at du skal tjekke bogen ud, hvis du trænger til noget skævt litteratur, der falder udenfor den heteronormative opfattelse, men også trænger til fiktion, som også er informativt.

Hvis du trænger til en bog, der har nøgleord som “identitet” “at finde sig selv”, “kritisk verden” så er Sauna også en bog man kan tjekke ud.
Og hvis du er som os og har savnet god trans-repræsentation i dansk litteratur, er denne bog også et bud til dig. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s