Vores skjulte evner af Caroline O’Donohue

~ Reklame ~

{Anmeldereksemplar}

✨ Anmeldelse ✨

Titel: Vores skjulte evner

Forfatter: Caroline O’Donoghue

Forlag: Carlsen Puls

Anmelder: Lasse

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Maeve, der ikke har det særligt let i den by, hvor hun bor. I starten af bogen finder hun et sæt tarotkort og beslutter sig for at lære, hvordan hun skal læse dem.

Maeve begynder blive kendt, for hun kan læse tarotkort og fortæller folk, hvad de vil høre. 

En dag vælger fællesskabet at presse Maeve til at læse hendes tidligere bedste veninde Lily og fortæller hende, hvad der står i kortene hos hende. Men det har konsekvenser for dem. 

Lily kommer ikke i skolen dagen efter og først ugen efter begynder de eftersøge Lily, som er forsvundet sporløst. 

Maeve tror, at hun er skyld i Lily forsvinden og vil gøre alt for at få hende tilbage igen.

Hvad er queer-elementet?

Mit queer hjerte græd lidt af glæde over, hvor mange queer elementer, der var i denne bog, og hvordan det var skrevet ind på en måde, så det faldt naturligt og nutidigt.

Det er klart anbefaling at tjekke own-voice anmeldelser på bogen, da jeg kun fortæller ud fra mit point of view, hvor der er kulturelle elementer, jeg ikke kendte til eller forstår mig på.

Repræsentation:

Non-binær biperson

Biperson, der bruger høreapparat

Filippinsk biperson rep

Lesbisk biperson

Nævnte referencer:

Drag personer

LGBTQ+ kulturen 

Non-binær person, der bruger Hen/Hens.

Advarsel/trigger warning:

Brug af homofobiske, transfobiske og queerfobiske ord og sætning. 

Hate crime, både fysisk og sproglig

Stærke religiøse aspekter, bl.a. i form af en kult

Hvad synes du?

Man kan sige, at man for det meste altid kan mærke, når forfatteren prøver for meget eller for hårdt på at skabe en bog, der inkluderer alle på bedst mulige måde. Og det bliver næsten som en checkliste, de sidder med. 

Jeg havde min mistanke, for når man læser bøger med LGBTQ+ repræsentation eller andre minoriteter begynder man udvikle en sans til spotte hvornår det  virker naturligt og unaturligt.

Lad os bare sige den her bog klare sig godt i forhold til repræsentation og inklusion..

Men lad os også sige, at vi skal være glade for det en bog 1 i serien. 

“Vores skjulte evner” introducerer os for nogle spændende personer, som vi håber og glæder os til at udviklingen på i løbet af serien.

En af mine favorit ting, der blev gjort i bogen i forhold til queer repræsentation, som jeg tænkte over og lagde mærk til, var hvordan forfatteren formår indarbejde forskellige typer af referencer fra LGBTQ+ miljøet og kulturen, uden at det virker malplaceret og unaturligt. 

Fx blev der nævnt makeup, der var anbefalet af en række forskellige amerikanske drag queens.

At læse en bog, hvor popkulturen og medierne bliver brugt aktivt til afspejle, hvordan ungdommen bruger den til finde sig selv, men den inspiration gør også bogen meget nutidig og troværdig i forhold til, hvordan vi tror unge tænker og opfører sig i 2021.

En ting, jeg var meget mistænksom om men på en måde begyndte at holde af, var Maeve og Roes relation til hinanden, hvordan den udvikler sig, og kærligheden voksede mellem dem, men samtidig var de usikre på hinanden i den form. 

Roe er non-binær og Maeve antager vi til at være cis-het, og af hvad jeg læste er det en sjældenhed at vi har en relation i litteratur, hvor man afkoder par som heteroseksuel, som man hurtig kan gør med Roe og Maeve. 

På en måde var en fedt, at få den repræsentation fordi den hurtigt kan blive reduceret til en fase og Roe er cis-het også. 

Med andre ord, jeg har stadig min mistanke, men so far er jeg tilfreds og stolt af, hvad jeg læste om deres relation.

Men jeg håber selvfølgelig, at de næste bøger kommer til at se den kærlighed udvikle sig, og Roe lærer sig selv og sin kønsidentitet bedre at kende, for det sker ikke sådan lige med ét at den proces er ‘færdig’.

Vi får også introduktion til den irske kultur, historie og samfund både i forhold til deres opfattelse af LGBTQ+ og folk med en anden etnicitet. Men vi får også et indblik i, hvor konservative de måske er, og hvordan tro og religion kan styre mennesker til ekstremer.

Jeg var meget hype, da jeg læste om Roe,som har en flydende kønsidentitet og havde set frem til komme tæt ind på Roes liv, så tæt på vi nu kunne komme. 

Men i forhold til den marketing og hvor meget det “fyldte” på bagsideteksten, så føler jeg ikke, at vi rigtig fik noget at vide om Roe.

Roe ved hvem han er, han har udforsket sin egen kønsidentitet før bogen, og gør det også i bogen, samt har gjort sig overvejelser om sit køn, identitet og udtryk. Han kommer med en god forklaring til Maeve, hvordan han opfattede sit eget køn, og det var en vigtig snak, der kan hjælpe andre der mangler ord på deres kønsidentitet.

Men i forhold til hvad bagsideteksten fortalte, føler jeg ikke, at det var det vi fik. Vi i skulle have mere, hvis det var så vigtigt, at det skulle stå i bagsideteksten, efter min mening. Vi håber og ønsker, at Roe vil udforske og dele sine erfaringer, mens han udforsker den non-binære kønsopfattelse i de næste bøger i serien.

Hvem synes, du skal læse bogen?

Jeg tror, der er mange queer folk, der kan få glæde af at tjekke bogen ud. Både i forhold til den naturlige repræsentation, men også som et godt eksempel hvad vi som queer folk søger i litteratur i 2021. 

Hvis man kan lide tarotkort, magi og hekse er det helt sikkert også en bog,man burde tjekke ud. 

Overordnet er det ikke, fordi det er en bog med en kæmpe “wow” faktor, men det kan det godt gå hen og blive. Det er nemlig en god bog 1 og den har potentiale til at udvikle sig til blive en fantastisk serie. Både i forhold til den naturlig nutidige repræsentation, men også magien.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s