Poul og kærligheden – en kontrærseksuels bekendendelser af Karl Peder Pedersen

~ Reklame ~

{Anmeldereksemplar}

✨ Anmeldelse ✨

Titel: Poul og kærligheden – en kontrærseksuels bekendelser

Forfatter: Karl Peder Pedersen

Forlag: Gads forlag

Anmelder: Lasse

Det her er en af de der hybrid anmeldelser, hvor vi blander anmeldelse med anbefaling, fordi det en af de bøger, hvor den får en anmeldelse, men alle burde tjekke bogen, hvis man er interesseret i dens indhold, som jeg vil forsøge at synliggøre here. 

Hvad handler bogen om?

Denne her bog handler om Poul Andræ (1843-1928), søn af statsminister C.G Andræ. Poul var allerede i ung alder klar over, han ikke var heteroseksuel og en del af normen.  

Karl Peder Pedersen, som har skrevet bogen med hjælp fra Poul Andræs dagbøger, forsøger at give læseren et overblik over Poul Andræ liv at som kontrærsekseul og være i det i den tid, der hedder slut 1800-tallet og start 1900-tallet.

Hvad er queer-elementet?

Bogen er fyldt med queer elementer af forskellige former, så jeg har forsøgt skabe et overblik over dem, som jeg synes er relevant at vise. Overordnet er bogen queer/LGBTQIAP+ og giver os et historisk indblik i, hvordan homoseksuelle blev vist i den tid.

  • Det er Poul Andræs fortælling.
  • Snakken om at være kontrærseksuel
  • Hvordan kontrærseksuel udviklede sig til at være homoseksuel
  • Bogen viser os, hvordan sproget og særligt queer sproget har udviklet fra 1800-tallet til vores samtid. 
  • Det generelle indblik i hvordan livet som kontrærseksuel/homoseksuel car i 1800-tallet. 

Som nævnt er dette bare et lille indblik, men jeg føler kan dække mange de mindre elementer i bogen også. 

Hvad synes du?

For det første har vi brug for flere bøger, der kan fortælle os livet som queer i Danmark i en tid, hvor det ikke var særligt let. Mange af de bøger med forskellige vigtige personer fra LGBTQIAP+ miljøet af kommer fra andre steder, f.eks. USA og UK, og det er fedt, men vi også brug for at lære vores egen queerhistorie at kende, så vi kan se udviklingen og forstå, hvor vi kommer fra. 

Det arbejde Karl Peder Pedersen har gjort for at vise og fortælle om Poul Andræ og hans liv er fantastisk. Vi bliver introduceret til en person, der har arbejdet med seksuel ligestilling før mange af os var født, men vi bliver også introduceret til en tid og en historie, som vi har hørt om, men måske aldrig har kunne sætte i kontekst til Danmark, fordi vi ikke havde de mennesker og deres historier skrevet ned før nu. 

Det er ikke en let bog at komme igennem. Den er velskrevet, men siden bogen tager udgangspunkt i Poul Andræs dagbøger, er der forskellige sproglighed, der er anderledes fra vores samtid.

Bogens formål er at guide os igennem historien og vise os forskellige velkendte elementer fra vores samtid, der også blomstrede dengang i 1800-tallet. Fx den store aldersforskel, der ses hos male-to-male romance, for bare at nævne et enkelt eksempel.

Efter jeg har læst bogen.

Bogen sætter virkelig ens tanker i gang, særligt med sætninger, vi sikker har hørt fra vores forældre med “Dengang jeg var barn…” eller “Da jeg var ung..”. Begge disse sætninger bliver altid brugt, når vores samtid ikke lever op til folks forventninger, og de husker tiden før, hvor ‘det hele var meget bedre’. Bogen viser det modsatte, særligt hvis du er en minoritetsgruppe som LGBTQIAP+. Den viser, hvor meget Poul Andræ kæmpede gennem sit liv for at finde ud af, hvad der var galt med ham, hvorfor han var interesseret i mænd, og hvorfor han skulle benægte sig selv og gemme sit sande jeg for offentligheden. 

Var livet virkelig så godt dengang? – Nej, nok ikke. 

Alle de følelser, der bliver beskrevet i bogen fra Poul Andræ er følelser mange queer og LGBTQIAP+ mennesker kender til, selv i vores tid. Selvom sproget har ændret sig, der er kommet flere rettigheder og mange føler sig set i stedet for bange, er der stadig meget kæmpe for, selv nu. 

Hvem synes, du skal læse bogen?

Det er en bog man burde tjekke ud, hvis du har interesse i eller er en del af LGBTQIAP+ miljøet og gerne vil vide mere om dansk LGBTQIAP+ historie.

Som nævnt før er det lidt af en tung bog, og den rummer også elementer, der kan trigge folk, såsom racisme, homofobi og kvindehad m.m. da bogen tager udgangspunkt i Poul Andræs dagbøger, som er fra en tid, hvor sproget var ekstremt ekskluderende. 

Bogen findes også som lydbog.  

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s