Uge SEX – Feminisme er…

~ Reklame ~

{Anmeldereksemplar}

✨ Anmeldelse ✨

Titel: Feminisme er …

Forfatter: Alexandra Black m.fl. 

Forord: Emma Holten

Oversat: Annette Lerche Trolle

Forlag: Alvilda 

Anmelder: Lasse

Det er i virkeligheden mere en anbefaling end en anmeldelse, men der er stadig elementer, der er værd at undersøge i forhold til anmeldelses aspektet af bogen og dens indhold.

Hvad handler bogen om?

Denne bog kommer med en grundlæggende og relevant introduktion til hvad feminisme er, og det gør den i form af korte og simple beskrivelser, men også i form af grafiske elementer og ordlister. 

Du bliver introduceret til en historisk gennemgang og relevante emner, man snakker om i vores samtid. Du møder også en række forskellige feminister, der har kæmpet for ligestilling igennem tiden. 

Hvad er queer-elementet?

Feminisme har altid været et grundlæggende element for queer, da feminismen kæmper for ligestilling for alle mennesker uanset seksualitet, kønsidentitet og romantiske tiltrækning. Det viser bogen også igennem en række forskellige emner samt feminister, der kæmper eller har kæmpet for bedre rettigheder for queer folk. 

Bogen kommer med en kort, men relevant introduktion til køn og kønsteori, hvor man bliver introduceret for bl.a. Judith Butler og Simone De Beauvoir.

Bogen synliggør også nogle kendte transpersoner, der snakker om feminisme og hvad der har gjort dem til feminister.

Den intersektionelle del af feminister giver læseren en forståelse for, at vi kommer i flere “grupper” som kan kategoriseres som sociale grupper, hvor man fx snakker alder, seksualitet, køn, etnicitet og klasse og om hvordan disse overlapper hinanden.

Hvad synes du?

Jeg synes det var en fantastisk bog på så mange niveauer, men den har også sin fejl i forhold til min optik. 

Det handler mere om en samfundsmæssig ide om, hvordan vi vælger at oversætte ord. Jeg antager at bogen i den engelske udgave, benyttede sig af ord som “gay couple” og “gay parents” men det er måske ikke en særlig smart ide at oversætte disse to meget specifikke beskrivelser til noget begrænsende som “lesbisk par” og “bøsse forældre”. Man kunne bare have oversat det til “homoseksuelt par” og “homoseksuelle forældre”, hvis man skulle understrege at dette par eller disse forældre, kan afkodes til at have den samme kønsidentitet og har en romantiske relation til hinanden.

Det er som nævnt en relevant og vigtig bog til at kunne introducere nye mennesker til feminisme. Bogen kommer med så mange vigtige og relevante værktøjer, som bliver vist i et layout der er grafisk og visuelt overskueligt. Man blev nærmest nysgerrig på alt, hvad der stod på siden. 

De visuelle elementer gør et emne som feminisme, som man antager til være et tungt emne, meget let og håndgribeligt at forstå. 

Bogen har efter min mening en meget fyldestgørende ordliste i forhold til, hvem den primære målgruppe er. Man kan pege på at det kan gøres bedre, men jeg synes alligevel, at ordlisten giver målgruppen mulighed for google og undersøge forskellige emner, hvis man ønsker mere information.

Det jeg nok var mest fan af var, at mange af de elementer som jeg arbejder ud fra, eller de værdier, jeg har, er meget feministiske, men jeg har ikke rigtig tænkt over de var styret så meget af feminisme. Bogen synliggjorde mange af mine pointer og mine værdier, og gjorde mine tanker mere konkrete, og derved kunne jeg sætte ord på mange flere af de tanker og værdier.

Jeg var fan at møde så mange velkendte feminister, som jeg har stiftet bekendtskab med i form af uddannelse eller forskellige medier, hvor de på eller andet punkt er blevet omtalt.

Da jeg læste bogen var det lidt som drikke en kop kaffe med ens veninder

Hvem synes, du skal læse bogen?

Jeg synes, at alle burde tjekke bogen ud, ligegyldigt hvem du er og hvilken identitet, du identificerer dig som.

Det er en relevant og vigtig bog, som kan bruges i folkeskolen til at formidle feminisme til unge, fra ca. 13 år. 

Bogen giver mulighed for at gå i dybden med flere af de emner, ord og feminister, der bliver introduceret i bogen. 

En lille note fra mig: 

Det kan være svært pege på, uden nærmere undersøgelse, om bogen er inkluderende nok eller i hvert faldt inddrager alle typer feminister. Fra de forskellige klasselag, men også køn, alder og etnicitet. Med andre ord, om bogen forholder sig til det intersektionelle i feminisme eller ej. 

Jeg havde ikke selv mulighed for at gå i dybden i forhold til dette, men ud fra hvad jeg havde læste og kunne se, virker det som om bogen spreder sig godt i forhold til, hvor bogen befinder sig.

Det er selvfølgelig en refleksion, og en note om bogen er inkluderende eller ej i forhold de aspekter, når vi snakker om en se noget med forskellige øjne.

Jeg er klar og åben på at høre om folks oplevelser med bogen. Om bogens fokus specifikt er til den hvide heteroseksuelle ciskønnede kvinde eller om bogen faktisk rammer den ønskede inkluderende og intersektionelle feminisme?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s