Leah på offbeatet af Becky Albertalli

Anmeldelse

~Reklame~

{Anmeldereksemplar}

Titel: Leah på offbeatet

Forfatter:  Becky Albertalli

Oversætter: Randi Bjerre Høfring

Forlag: CarlsenPuls

Anmeldere: Anne og Kat

Hvad handler bogen om?

Leah er trommeslager i et pigeband, har en skøn tør humor og er bedste venner med den åbent homoseksuelle Simon, der altid er der til at bakke hende op. Leah har et dejligt liv, selvom hun oplever stressen af at være i gang med sidste år af high school og ikke helt er kommet overens med sin egen seksualitet – i hvert fald ikke nok til at komme ud til sine venner. Det går kun ned af bakke, da Leahs ellers ekstremt solide vennegruppe begynder at skændes og glide fra hinanden. To af hendes bedste venner bliver uvenner – og pludselig går det op for Leah, at hun er ved at forelske sig i den ene.

Hvad er queer-elementet?

Leah identificerer sig som biseksuel, men har endnu ikke fortalt det til andre end sin mor da bogen starter. Hun er afklaret omkring sin seksualitet og er ikke i tvivl, hvilket er vigtigt at påpege i forbindelse med den her bog – det er ikke en coming-out historie ligesom det var med Simons historie. 

Abby er også biseksuel, men hvor Leah har vidst det siden hun var 11 år, så er Abby stadig ved at finde ud af sin egen seksualitet og sin tiltrækning til Leah. Abby blev kærester med Nick i den forrige bog, men i den her begynder forholdet at knase, og Abby og Leah begynder at hænge ud. Det betyder også at vi har to eksempler på biseksuelle karakterer, som er hver sit sted i processen med at finde sig selv.

Denne bog foregår umiddelbart efter slutningen på Simons vs. verdens forventninger, så Simon og Bram er sammen og deres forhold er solidt. Det er også en af grundene til, at Leah måske virker mere mindre afvisende over for at være mere åben omkring sig selv. Der er ikke helt så mange romantiske øjeblikke imellem Leah og Abby, som der var mellem Simon og Bram i den første bog. Den første bog har generelt en mere romantisk vibe, hvorimod den her har en mere ‘jeg ved hvem jeg er, men er det nu også godt nok?’ vibe. 

Hvad synes vi?

Det er rart at se en karakter som Leah, der er plus size, queer og egentlig helt okay med begge dele. Dog har hun også øjeblikke, hvor hendes selvtillid vakler og det er meget relaterbart. En anden pointe, som vi synes skal nævnes – Leah ved hun er biseksuel, selvom hun aldrig har været sammen med en pige. Og sådan er det faktisk for mange, der identificerer sig som værende tiltrukket af mere end ét køn.  Din seksualitet er din, og det kræver ikke bevis at identificere sig som det ene eller andet. Du ved bedst selv, ligesom Leah.

Som det rigtig nok bemærkes i denne artikel, så er der punkter i bogen som er knap så gode. Noget vi specielt lagde mærke til er antydningen af stereotypen om at biseksuelle personer er mere tilbøjelige til at være utro og ikke kan bestemme sig fordi ‘de vil have det hele’. Leah er teknisk set sammen med Garrett, da hun kysser Abby og hun lader ham igennem bogen tro, at der er eller kan være noget imellem dem. For Leah er det dog egentlig mere er fordi han er den første, der har vist interesse og det er rart at føle sig attraktiv end egentlig tiltrækning til Garrett. Det er slet ikke så udpræget i denne bog og man kan godt læse bogen uden at tænke over det. Det var faktisk først ved anden gennemlæsning og efter at have læst artiklen, at vi kom til at snakke om det og derfor synes vi det er vigtigt at nævne. 

Vidste du at Leah på offbeatet faktisk er own voice? Forfatteren Becky Albertalli sprang sidste år ud som biseksuel, og krediterer skriveprocessen til denne bog og Simon vs. verdens forventninger som værende det, der fik hende til at stille spørgsmål ved hendes tidligere identitet som heteroseksuel.

Du kan læse hendes coming out essay på hendes blog lige her. Der er meget at lære ved at læse det. 

Men det her citat vil vi lige fremhæve, for det matcher meget godt med hvad vi ofte prøver at pointere her på QueerLittDK: 

“But labels change sometimes. That’s what everyone always says, right? It’s okay if you’re not out. It’s okay if you’re not ready. It’s okay if you don’t fully understand your identity yet. There’s no time limit, no age limit, no one right way to be queer”

I know I am late” – Becky Albertalli, 31. august 2020

Hvem synes vi skal læse bogen?

Det er en feelgood bog med noget reelt indhold, som man som queer person kan nikke genkendende til. Leah på offbeatet er en værdig efterfølger, som dog også kan læses uden at have læst Simon vs. verdens forventninger.

Bogen er målrettet 14+. Den har en masse genkendelige elementer fra ungdomsbøger skrevet til den målgruppe – selvtillid, identitet, college/fremtiden, venskab og nye forhold. Forskellen her er bare at hovedpersonen er queer. Har man læst Simon vs. verdens forventninger og kunne lide den, så er Leah på offbeatet helt klart også værd at læse. Er du en af dem, der også synes, at der mangler biseksuel repræsentation i litteraturen? Så læs Leah på offbeatet.

Og hvis du efter at have læst både Simon vs. verdens forventninger og Leah på offbeatet, stadig mangler lidt mere feelgood, så er der netop udkommet en lille novella, som er email korresondance mellem Simon, Bram, Leah og Abby. Den hedder Love, Creekwood og er en dejlig indsigt i, hvordan det går de to par, nu hvor de er startet på college. Den er endnu ikke udkommet på dansk, men mon ikke den kommer i løbet af 2021.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s