Helvedeskvaler – Mellem Himmel og Helvede 3

~ Reklame ~

{Anmeldereksemplar}

Titel: Helvedeskvaler

Serie: Mellem Himmel og Helvede

Forfatter: Anne Christine Eriksen

Forlag: DreamLitt

Anmelder: Lasse

Lad mig starte med at sige, at dette er bind 3 og afslutningen på  “Mellem Himmel og Helvede”-serien af Anne Christine Eriksen. Hvis du vælger at forsætte med at læse anmeldelsen, så er der en stor risiko for spoiler. Jeg vil anbefale, at du læser de to første anmeldelser af de to første bøger, som du kan læse her og her.

Hvad handler bogen om?

Bogen starter med at Daniel og Lesta, som ikke rigtig har haft mulighed for at se hinanden fysisk endnu,  har haft mulighed for være i kontakt med hinanden løbende.

Vi starter hurtigt ud med at Daniel er blevet kidnappet og Lesta skal igennem historien finde ud af, hvem han skal være loyal overfor – er det Daniel eller er det Helvede?

Hvem vinder krigen, hvem får kærligheden og hvordan slutter trilogien ‘Mellem Himmel og Helvede’? 

Hvad er queer-elementet?

Bogen har en række forskellige queer elementer og handler meget mere end bare Daniels coming out og hans selvsikkerhed i egen krop og seksualitet, men dette kan der læses nærmere om i bog 1 og 2. 

Bogen har en male-to-male romance mellem Daniel og Lesta, som er det romantiske hovedplot i forhold til kærligheden i bogen. 

Djævelen har en hvis form for relation til Belial, som bliver vist som en form for romance mellem dem, men den er også åben, fordi Djævelen en anderledes holdning, når det kommer til det seksuelle og det at lave børn.

Lestas bror snakker om hvordan det er aseksuel, da drageracen i denne verden er aseksuelle. 

Det er også mulighed at inddrage snakken om queer som begreb i forhold til, at man prøver at bryde op med den heteronormative opfattelse i forhold til regler, roller og sex. 

Da Daniel fortæller Lesta, at de er sjælepartnere, kalder Lesta det en forbandelse, som kan tolkes som samfundskritik i forhold til de romantiske relationer, man skaber mellem hinanden. Hvorfor skal man kun være samme med én for altid? Hvorfor kan man ikke have flere osv.

Hvad synes du?

Forfatteren har meldt ud, at serien var planlagt til være længere end disse tre bind, og dette kan tydeligt ses fra bog 2 til 3, hvor der var givet mange informationer som man kunne forvente, der vil ske i de kommende bind, men måtte samle så mange tråde som muligt i bog 3.

Overordnede formår hun at styre historien sikkert i land i forhold til, hvor vi stod i bog 2.

I forhold til plottet i bog 3 fungerer opsamlingen godt, selvom der nogle spørgsmål, man som læser aldrig vil få svar på. Queer elementerne bliver mere synlige i den her bog i forhold til de 2 første bøger, og det bliver casual queer end en coming out historie. 

Det er også altid spændende finde ud af, hvordan forfatteren vælger at afslutte en historie og serien – hvem dør? Hvem får hinanden? Kærlighed, sorg, overraskelser og spænding, det hele er muligt. 

Som en opsamling for hele serien og den generelle læseoplevelse, hvor queer delen bliver sat i fokus, kan man sige at serien starter mere ud som form en coming out story i relation til Daniel, men senere bliver mere casual queer i forhold til kønsidentitet og seksualitet.

Historien inviterer også sine læsere til at forstå, hvordan forskellige samfundsgruppe fungerer i forhold til kultur, religion, historie, kærlighed og meget mere end bare der, hvor Daniel kommer fra som menneske. 

Som queer person og som bogblogger så er det en serie jeg holder meget af, og jeg ville ønske der var mere fantasy og generelt flere genrer og bøger, der indarbejdede queer mennesker naturligt i deres historier. 

Hvem synes, du skal læse bogen?

Serien er for dem, der elsker dansk fantasy, men måske har brug for mere inkluderende og divers indblik i den genre. Hvis du er fan af D&D, burde du virkelig tjekke serien ud, fordi  serien er inspireret af D&D. 

Bogen/serien kan læses af folk ca. 16 år og opefter, da den nok hører mere til Young Adult-målgruppen. 

Hvis du er en god læser kan du sagtens læse den, selvom du er yngre, men der er scener som muligvis kan virke meget dystre og mørke. Er man vant til at læse fantasy målrettet 16+, så er denne ikke værre. 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s