Anbefaling – The Black Flamingo

“Don’t.
Don’t come out unless you want to. Don’t come out for anyone else’s sake. Don’t come out because you think society expects you to.
Come out for yourself.
Come out to yourself.
Shout, sing it.
Softly stutter.
Correct those who say they knew before you did.
That’s not how sexuality works, it’s yours to define.”
― Dean Atta

Modsat af hvad man måske kunne forvente sig, så er denne bog ikke en del af Marvels Cinematic Universe, selvom den egentlig overlapper med Black Panther på, overraskende mange måder. Nej dette er en hjerteskærende og varmende fortælling om de følelser der ofte er en følge af at være anderledes, og hvordan vi ikke bare er vores labels, men hvordan vi er alt det omkring os, lige så meget, som det vi er inden i. Udførelsen af dette har gjort at bogen, som er skrevet af Dean Atta, vandt en stonewall pris og har en fast plads blandt de bedste bøger nogensinde skrevet, i men mening.

Hvad kom først, hønen eller ægget? Informerer vi vores kultur, eller informerer kulturen os? Kan piger lide barbier, eller har vi etableret en norm som definerer at det er de nødt til? Dette sidste spørgsmål, banalt som det måske kan virke, er en erkendelse og konflikt, de fleste minoritets mennesker er nødt til at konfrontere på et tidspunkt i sit liv, i en eller anden form. Og dette er bogen som lægger det frem og fortæller om følelserne som de er, og fremhæver den, uendeligt store mængde af nuancer, som er en del af den samtale. 

Hovedkarakteren i bogen, Michael Angeli, er en “mixed-race” dreng fra London som ikke kan lide at få Ninja Turtles til jul, han vil hellere have barbie. Han kan lide at synge, han lærer at finde sin værdi i Poesi, han lærer hvordan hjertet kan knuses på mange måder af dem man elsker omkring sig. Han lærer hvordan han selv elsker andre mennesker og lærer hvordan han udtrykker det. Han lærer hvordan han skal eksistere som en homoseksuel dreng og mand i et konfliktfyldt miljø, hvor der ikke er plads til ham på den måde han gerne vil være. 

Historien er fortalt på en smuk måde i det som er defineret som en versroman, hvilket gør den utrolig let at læse, samtidig som den også er kort. Plottet er usammenhængende og bliver fortalt i små bidder af gangen, fra forskellige højdepunkter i Michael’s opvækst. Og for de fleste andre bøger ville det måske egentlig have været negativt, men i denne bog, føles det som om du har en samtale med en person, som sidder foran dig og fortæller dig om sit liv.

Bøger som denne er grunden til at jeg elsker litteratur. Det er en ærlig fortælling, der varetager de ægte følelser og konflikter. Den har karakterer som man husker, og den giver en et stort læs bagage med, som man kan bruge resten af livet. Dette er bogen, der bor fast på i mit bibliotek jeg har i hovedet, og som jeg ikke låner bort. Sådanne bøger er nogle vi ofte vokser op med, men selvom jeg først fandt den da jeg allerede var voksen, har den alligevel sat sig det samme sted som dem jeg faktisk er vokset op med. 

Der er ikke meget mere jeg egentlig vil sige om bogen, siden det er en kort og letlæselig oplevelse som jeg føler alle burde værdige sig selv til at læse. Der er ikke mange bøger som jeg, uden videre, bare kan anbefale til alle uafhængig af nogen kontekst. Men denne er en af dem. En vigtig historie fortalt på den helt rigtige måde.

Dette er bogen, som bør læses før du skriver dine nytårsforsæt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s