Claire og julemiraklet af Luna Mørup

Titel: Claire og julemiraklet

Forfatter: Luna Harley

Forlag: Solvind

Anmelder: Lasse

Julen er en tid på året, hvor alle skal være glade, men der findes folk, der frygter den tid på året fordi de skal stå klar med forsvar og redegørefor  deres kønsidentitet, seksualitet og valg af pronominer for hele familien henover julen.

Så husk det – nogen elsker jul og andre frygter den. 

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Claire, der stadig er i dyb sorg, efter hun har mistet sin far. Claires mor har besluttet sig for hun og Claire skal holde jul i Frankrig hos Claires mors familie.

Både for at komme væk fra den grå hverdag, men også for at finde glæden og julen igen.  

Claire møder en pige ved navn Fleur, der vender op og ned på Claires optik på livet, følelser og familien. 

Hvad er queer-elementet?

Det er en sapphic julehistorie, der arbejder med elementer som “coming out” som lesbisk, men også om at blive mere afklaret om, hvem man selv er og hvilke følelser der er efter fx sorg.

Igennem historien ser vi hvordan Claire udvikler sig og bliver mere afklaret omkring hendes tiltrækning til kvinder og specielt hendes tiltrækning til Fleur.

Fleur virker tværtimod til at have en bedre ide om hvem hun, men bliver holdt tilbage af forventningerne fra hendes familie, og at hun er i et forhold med Claires fætter, Luc. 

Det er vist kun Claire, der bruger ordet lesbisk om sig selv. 

Hvad synes du?

Det er overordnet en sød julehistorie, som starter i det mere grålige toneleje og bliver lysere og mere feel-good i sidste ende. Du ser en udvikling hos Claire, både i forhold til det fysiske i henhold til hendes påklædning, men også hendes mentalitet, hvordan hun finder en form for ro og prøver bearbejde sorgen efter hendes far. 

“Claire og julemiraklet” er muligvis den første, eller en af de første på det danske litteraturmarked, der synliggør en LGBTQIAP+ julehistorie, ved at have female-to-female i fokus end hvad vi traditionelt ser i vores litteratur, film og medier. 

Bogen har åbent op og synliggør, at vi stadig har et behov, og at vi stadig mangler disse typer af historier. 

Hvem synes, du skal læse bogen?

LGBTIQAP+ og queer-julehistorier er en sjældenhed og mangelvare på det danske marked, både i relation til det litterære, men også andre medier og kulturtiltag.

Jeg synes personligt, at hvis du søger og mangler en julehistorie, hvor hovedpersonerne ikke er heteroseksuelle og ikke det mest komplekse plot, så synes jeg, du burde tjekke den her bog ud. Både fordi den er own-voice, men også fordi vi har brug for synliggøre queer-julehistorier i Danmark. 

Vi som minoriteter har brug for kunne se os selv hele året rundt. Selvom højtiderne måske ikke er vores favorit af forskellige årsager, kan det være rart at læse en bog, hvor du kan spejle dig selv som person og finde den tryghed og en tro på, at man kan komme igennem julen også. Det er let nok at finde engelske bøger, der inddrager queerness og højtider – nu venter vi bare på at dansk litteratur gør det samme. 

Juleanbefalinger:

Du kan finde Clare og julemiraklet” hos E-reolen som E-bog.

Men hvis du har brug for mere kan du evt. tjekke:

Fortjent Kærlighed” af Marie Alexander White 

Et Juleeventyr” af Ninna Nygaard

Begge historier inddrager LGBTQIAP+ elementer 

Ikke en Queer julehistorie, men stadig en julehistorie der repræsenterer en minoritetsgruppe.

Bellas (H)jul” af Marlene Lisberg

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s