Asfalteksem af Line Wenzel

✨Anmeldelse ✨

 ~ Reklame ~ 

{Anmeldereksemplar} 

Titel: Asfalteksem

Forfatter: Line Wenzel

Forlag: Tellerup

Anmelder: Lasse

OBS! Indeholder spoiler for historiens handling!

Hvad handler om? 

Bogen handler om Amalie, som er vel den “typiske” teenager, der går i 2.g og spiller i et  band med hendes venner. Hendes bedste veninde Signe slår op med Amalie allerede i starten af bogen.

Man finder ud af, at Amalie lever i et teenageliv, hvor hun har tendens til smide alle i forskellige kasser, men hun nævner primært to kasser hhv. Barbie og Bøffer.

Hun er selv typen, der gerne definerer sig selv udenfor de klassiske kasser, selvom hun definerer stort set alle hendes klassekammerater og alle, der ikke “ligner” hende selv i kasserne.

Emner i bogen: 

Musik, venskab/kærlighed, gruppen/selvstændighed og sapphic romance.

Hvad er queer-elementet?

Man  finder hurtig ud af at Amalie ikke identificerer sig som heteroseksuel, fordi historien starter med, at Signe slår op med Amalie. 

Det er dog først længere inde i historien, hvor man får det indtryk, at hun kun er tiltrukket af kvinder. En måde, hvor det bliver synliggjort, er, hvordan hun opfører sig overfor Signe, da Signe  begynder kæreste med Lau. Det er ikke så meget fordi det er Lau, men mere hans køn, “Han er jo en mand”.

En mulig term, der kan bruges om Amalie, er sapphic, som overordnet set er “kvinder, der elsker kvinder”. Læs evt. mere her, for at får en bedre forståelse på betegnelsen sapphic. 

Signe virker meget mere eksperimenterende i forhold til relationer, kærlighed og seksuel tiltrækning, og det har Amalie det lidt svært med.

Laura er utrolig fascineret af Amalie som person og hendes udstråling. Laura er meget nysgerrig på, hvordan det er at kysse på en af samme køn. Der kommer ingen nærmere definition på Lauras seksualitet, men det er også muligt at bruge termen sapphic om hende, hvis man skal smide hende i en boks.  

Hvad synes du?

Konceptet og plottet i historien er ikke nyt eller wow, men samtidig blev jeg fanget i den stemningsfulde historie og Amalies fortælling.

Historien bygger rigtig meget på ordet/termer som kan beskrives som “casual queerness”. Det vil sige, at plottet i historien ikke er styret af Amalie seksuelle tiltrækning, men at hendes tiltrækning er en del af historien og hendes liv. 

Man kan sige det er det modsatte af Coming-out historier, hvor fokus er, at hovedpersonen finder ud af de ikke-heteroseksuel.

Det er ikke en coming-out historie, eller i hvert fald ikke for Amalie selv, for hun var afklaret før historien begyndte, at hun var tiltrukket af kvinder. 

Amalies familie bliver lidt overrasket over den måde Amalie vælger at fortælle dem det på. De virker nærmere mere i “chok” over den måde hun siger på end det, at hun er  tiltrukket af det samme køn.

Bogen opfylder de krav, der er til hvis man ønsker sig en dansk sapphic realistisk bog, hvor fokus er venskab og musik, end bare hvordan Amalie skal forholde sig til sin tiltrækning.

Det var en rar læseoplevelse, hvor fokus ikke var “Amalie er til kvinder, oh nej” men mere “Hvordan ser Amalie liv ud efter hun har fundet ud af, hun er tiltrukket af kvinder?”.

Hvem synes, du skal læse bogen?

Det er en relevant bog for unge cis-kvinder, transkvinder og non-binære der er tiltrukket af kvinder aka ser sig selv som sapphic. 

Det er en sjældenhed at vi på dansk ser sapphic litteratur til både den yngre, men også en ældre målgruppe. Så det er fedt, at vi begynder at se mere sapphic litteratur, der er skrevet af danske forfattere og flere, der er også oversat til dansk. Og vi vil selvfølgelig altid gerne have mere sapphic literatur. 

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s