Pet af Akwaeke Emezi

Anbefaling

Titel: Pet

Forfatter: Akwaeke Emezi

Forlag: Make Me a World/Random House Children’s Books

Anbefalet af: Kat og Lasse

Trigger warning: I bogen bliver børnemisbrug nævnt, men det er ikke beskrevet i detaljer.

Hvad handler bogen om?

PET handler om pigen Jam som lever i byen Lucille i en tid hvor al ondskab og alle monstre er udryddet. Hun lever et almindeligt liv lige indtil hun kommmer til at vække en af hendes mors malerier til live, og ud kommer væsnet Pet. Pet fortæller Jam at deres opgave er at udrydde ondskab, en ondskab som Jam troede allerede var udryddet. Sammen dykker de ned i mysteriet på at finde ondskaben, og opdager de problemer der kan opstå i samfundet og i familier.

Hvad er queer elementet?

Queer elementer er, at Jam er en sort transkønnet pige. Dog er der ikke tale om en coming-out historie, men blot en historie med en transkønnet hovedperson. Der lægges ikke fokus på Jam’s kønsidentitet, det bliver blot nævnt at hun altid altid har givet udtryk for at være en pige. Derudover nævnes der også hormonbehandlinger, og der snakkes kort om eventuelle operationer der kunne være relevante for Jam. Udover at være transkønnet taler Jam sjældent, og hun foretrækker at kommunikere via tegnsprog.

Så der er mange queer elementer i bogen, men på trods af det virker det hele naturligt, og det er inkluderet på en fantastisk måde, så det bare er en del af Jam. Bogen er også own-voice, da forfatteren Akwaeke Emezi selv er non-binær og bruger pronominerne de/dem.

Hvem anbefaler vi bogen til?

Vi anbefaler bogen til alle, da vi tror det er en bog som mange vil have gavn af at læse. Den giver et billede af, hvordan en transkønnet person lever et helt almindeligt liv. På grund af det, tror vi at især transkønnede og non-binære vil have glæde af bogen, da det netop ikke er en coming-out historie, men en historie med en trans hovedperson.

I bogen lever de i en slags utopi, og derfor kan man ikke drage direkte paralleller mellem vores verden i forhold til den oplevelse transpersoner har her, og Jam’s oplevelse som transperson.

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s