Polyamorøs? af Naomi Hagelberg

Anmeldelse 

{Anmeldereksemplar}

Titel: Polyamorøs? – 100+ polyamorøse fortæller, hvordan de fandt ud af, at de var polymorøse

Forfatter: Naomi Hagelberg

Illustrator: Bo Løyche Bonde

Forlag: Books on Demand

Anmeldere: Anne og Kat

Hvad handler bogen om?

100+ polyamorøse personer fra Norden fortæller åbent og ærligt om deres møde med polyamori og hvordan de hver især selv fandt ud af, at de var polyamorøse. Det er en samling af personlige beretninger fra folk i alle aldre, samfundslag og fra forskellige geografiske steder. 

Hvert kapitel har en titel, som fortæller noget om den person, hvis beretning kapitlet dækker.

  • Det årstal de fandt ud af, at de var polyamorøse. I nogle tilfælde er det et estimeret tal, da erkendelsen måske ikke skete i et enkelt år. 
  • Personens fornavn. I nogle tilfælde er navnet et alias og i andre det rigtige navn. 
  • Hvor gammel personen var, da de fandt ud af, at de var polyamorøse. Kan også været et estimeret tal, ligesom årstallet. 
  • Hvor i landet personen var, da de fandt ud af, at de var polyamorøse. 

Hvad er queer-elementet?

Polyamorøse hører under P’et i LGBTQIAP+, som står for panseksuellle og polyamorøse, og da alle er personlige beretninger er skrevet af polyamorøse, er hele bogen et stort queer element. Der er i alt 104 personer, som har bidraget til bogen. Bagerst i bogen kan man også se forskellige statistikker og grafer over, hvordan personerne har fordelt sig aldersmæssigt, geografisk og køn, inklusiv nonbinær. Der er også henvisninger til hjemmesider, andre bøger om polyamori, Facebook-grupper og søgeord, som kan give resultater ved søgning online.

Hvad synes du?

Vi er store fans af bogen, specielt fordi der findes alt for lidt litteratur om polyamorøse og polyamori. En hurtig søgning på bibliotek.dk afslører mindre end 10 hits på ‘polyamori’ og ‘polyamorøs’, hvilket er skræmmende lidt. 

Bogen giver en rigtig god indsigt i forskellige måder at være polyamorøs på og at der ikke er én rigtig måde at være det på. Nogle af personerne kan, og har, levet monogamt med deres partner, hvis deres partner f.eks. var monogam. Andre har prøvet det monogame fordi ‘sådan var samfundet’, men følte nærmest at de blev kvalt. De følte sig først rigtig tilpas, da de erkendte, at de var polyamorøse og begyndte at leve efter det. 

Det virkelig fede ved måden bogen er delt op på er, at man kan slå ned i en enkelt beretning, f.eks. hvis man er 25 år og fra en bestemt egn, så kan man læse en beretning fra en, som fandt ud af at de var polyamorøs da de var på det punkt i livet og det geografiske sted. Det er ikke nødvendigt at læse bogen ud i et stræk, men man kan hoppe frem og tilbage mellem beretningerne, som man vil. Beretningerne står også nøjagtigt, som personerne har skrevet dem – der er ikke pyntet eller ændret i dem(udover slåfejl, stavefejl og mindre detaljer som det), så det er faktisk personernes egen fortælling i deres ord, hvilket også gør at man nærmest føler, at man læser 104 forskellige små historier frem for én bog. 

Bogen er delt op med nogle virkelig fine illustrationer af Bo Løyche Bonde, som alle afbilleder polyamorøse forhold og hverdagssituationer. Vi har med forfatterens tilladelse fået lov til at vise jer to af illustrationerne i den her anmeldelse. Resten må I selv nyde, når I læser bogen.

Side 131: Illustration af Bo Løyche Bonde
Side 253: Illustration af Bo Løyche Bonde

Hvem synes du skal læse bogen? 

Alle, som ønsker at vide mere om polyamori og få gjort op med nogle samfundsmæssige fordomme omkring polyamori og folk, der lever i polyamorøse forhold. Derudover er det også en bog, der virkelig giver et nuanceret billede af polyamorøse og hvordan der ikke er én rigtig måde at være det på. Alle har deres egen vej til selverkendelse. 

Polyamorøs? har vores varmeste anbefaling. Vi synes den burde stå på alle biblioteker i Danmark, og at alle burde læse den. Den udvider din horisont og gør op med det heteronormative samfundssyn. Stereotyper bliver pillet fra hinanden og viser, at polyamori er lige så legitimt som monogami. Vi synes det er en ekstremt vigtig bog, og en fantastisk queer bog.

Ønsker du at vide mere om polyamori, så besøg nonmonogami.dk. Her kan du finde ny viden, artikler, boganmeldelser af bøger om polyamori, kurser og meget mere, der kan hjælpe dig til at forstå polyamori, hvad enten du er nysgerrig, selv er poly, eller kender nogen, der er.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s