~ Reklame ~
{Anmeldereksemplar}
✨ Anmeldelse ✨
Titel: En fin sten
Forfatter: Anne Sofie Allermann
Illustrationer: Anna Martgrethe Kjærgaard
Forlag: Jensen&Dalgaard
Anmelder: Lasse
Hvad handler bogen om:
Bogen handler om Orla, som er på stranden, hvor han finder en sten, der ligner en pingvin.
For Orla ligner stenen en pingvin, men for henholdsvis Olivia og Otto ændrer den sten sin betydning og form.
Olivia ser en sæl i stenen.
Otto ser en haj i stenen.
Hvad er queer-elementet:
Det er muligt at pege på, at der er to elementer, der kan defineres som at være queer. En af dem er mere synlig end den anden.
Den mest synlige er, at vi finder ud af Orla er transkønnet.
Orla fik tildelt pige ved fødslen, men har valgt at identificere sig selv som dreng.
Det er muligt at tolke på, hvilken betydning stenen har for Orla, og hvordan stenen ændrer sin betydning fra person til person.
Stenens betydning kan tolkes som et symbol på, hvordan Orla opfatter sin kønsidentitet og den generelle metafor for køn.
Pingvinen = Hvordan Orla ser sig selv
Sælen = Hvordan Olivia afkoder Orla i relation til det udtryk stenen giver hende i form fra pingvin til sælen.
Hajen = Hvordan Otto opfatter Orla, og hvordan Otto muligvis støtter Orla ved at få ham til at tro på og finde modet til at være sig selv.
At trække en kønsidentitet og den generelle identitet ned over en sten er nok mere en individuel tolkning og det kan være, at stenen har en anden betydning for dig, eller måske ser du bare en sten?
Hvad synes du?
Det er en overordnet sød og varm fortælling med illustrationerne, der er med til at skabe den varme følelse, når du læser den alene eller sammen med dit barn.
De minusser jeg finder ved bogen, er nok mest slutningen, og hvad der kan ske efter historien.
For det første virker det meget “tilfældigt” at Orla er transkønnet, og at det først bliver nævnt til sidste (du kan altid tjekke bagsiden), selvom det skal virke naturligt, at Orla ikke er ciskønnet, og at det ikke skal styre historien. Er der steder i historien, hvor det måske var muligt at synliggøre aspekter af at være transkønnede bare for sprede og synliggøre kønsidentitet mere i historien? Du lægger første mærk til kønsidentitet efter du har læst bogen færdig.
Ved at arbejde og skabe den her fortælling, er det måske lidt underligt og risikabelt, at der ingen information er givet til forældre og voksne, hvis de skal have tage dialogen med barnet eller vil uddanne dem selv.
Som nævnt før kan stenen bruges som en form metafor for køn og kønsidentitet.
Alle har en klar en mening om, hvad køn er, og hvordan vi skal se på det, og hvordan vi skal afkode kønnet. Dette viser Orla, Olivia og Otto også igennem stenen, og hvordan stenen ændrer identitet afhængigt af, hvem der ser på stenen.
Køn er social konstruktion af vores kultur. Sen kultur vi er en del af, ændrer sig hele tiden, og denne kulturelle opfattelse ændrer sig også afhængigt af, hvor i verden vi befinder os. Så med andre ord, køn er ikke bare biologisk, men køn er socialt og ændrer sig alt efter, hvem der ser på det.
Mange har den klare ide om kønnet er vores kønsorganer og de gener, vi er født med, men før vi kommer til de dele, har vores sociale og kulturelle opdragelse en form, som viser sig gennem sproget, påklædningen, bevægelsen og den generelle identitet, samt hvordan vores samfund har formgivet kønnene og deres form.
I sidste ende er vi bare mennesker, som ønsker være os selv uden at skulle opleve had for være den person, vi ønsker at være.
Hvem synes, du skal læse bogen?:
Det er en bog, der kan være med til at åbne op for en dialog i hjemmet omkring køn og opfattelsen heraf.
Familier med børn og nybagte forældre kan få glæde af bogen, både for at have dialogen med barnet omkring køn, men også for at give forældrene noget at tænke over.
Som nævnt før, mangler der en form for videnformidling i hvordan forældre skal finde den viden og de ressourcer, hvis deres barn er nysgerrige omkring deres egen kønsidentitet. Hvis du som forældre står i den situation, kan du evt. tjekke ”Foreningen for støtte til transkønnede børn”
Hvor du kan finde mere information omkring transkønnede børn m.m.

Bogen vandt Grundtvigsk Forums børnelitteraturkonkurrence i 2019
https://bogmarkedet.dk/artikel/anne-sofie-allermann-vinder-konkurrence-om-lgbt-b%C3%B8rnelitteratur
One Comment Tilføj dine