Hvad er sex? af Sabine Lemire

Titel: Hvad er sex?

Forfatter: Sabine Lemire

Illustrationer: Rasmus Bregnhøi

Forlag: Gyldendal

Anmelder: Lasse

Hvad er sex? Ved vi egentlig hvad sex er? Bliver vi informeret nok om hvad sex er?Forstår vi hvad sex er og hvad det indebærer?

Det samfund vi er i, bliver styret af de digitale tendenser, eller i hvert fald påvirker det vores syn på verden, samfundet, mennesker og idealer.

Meget af det, vi ser på de sociale medier, tv-reklamer, musikvideoer og andre medieplatforme, hvor det visuelle har en dominerende kraft i at skabe et idealbillede til seere/læsere.

Her ser vi fx hvordan sex og uopnåelige kønsidealer bliver vist for os som publikum ift. til det produkt, der sættes i fokus.

Tilgængeligheden af porno har også være med til skabe uopnåelige idealer til hvordan krop, sex og kærlighed ser ud. Det kan være med til skabe usikre mennesker i vores tid, men også i fremtiden.

Hvad er sex? burde synliggøre forskellige aspekter af hvad sex er, og måske styrke og hjælpe børn, unge mennesker og deres forældre til at have en dialog om sex, kærlighed, forhold og forventninger.

Jeg har læst bogen 2 gange, første gang var jeg okay tilfreds med udbyttet. Bogen var dog stadig meget heteronormativ opstillet i forhold til regler og roller.  

Anden gang jeg læste den, kunne jeg se flere fejl i relation til, hvad det vil siger være på LGBTQ+ spektrumet (det var jeg også bevidst om første gang) og hvordan bogen ikke rigtigt informerer om, hvad det vil sige at være ikke-hetero og/eller ikke-ciskønnet.

IMG_1477

For kommer lidt mere dybere ind i bogen, har jeg valgt at delen bogen op hhv. ”Den individuelle”, ”Normen”, ”Til de voksne” og ”ordlisten”. Under opsummering af hver del, står der i kursiv, hvad bogen mangler af queer perspektiv til netop det punkt.

Det kan måske virke lidt overfladisk, men dette er ikke en analyse og det er kun for at understrege en mangel på information om ikke-hetero og ciskønnet sex.

I Den individuelle bliver det beskrevet hvilken udvikling vores kroppe går igennem og hvordan vores hormoner begynder at styre vores følelser i forhold til sex og kærlighed fx, når vi går fra barn til teenager.

Som læseren vil du lægge mærke til, at der fokus på de binære køn (mand og kvinde), og den udvikling der sker for pige- og drengekroppe.

Bogen forholder sig ikke til hvordan transkønnede og non-binære menneskers kroppe udvikler sig i forhold til de ciskønnede. Hvilke følelser, der kan går igennem en, hvis ens krop ikke matcher ens kønsidentitet. Derfor kan du sidde tilbage med mangel på information om, hvordan du håndterer din krop hvis din kønsidentitet ikke matcher det, du blev tildelt ved fødslen.  

Normen er hvilke regler og roller samfundet har pålagt os som mennesker. Bogen forholder sig til de forventninger, regler og roller vi har til at vores børn. At de bliver født heteroseksuelle og ciskønnede og at de vælger at leve efter de heteronormative værdier, der opstilles for dem.

Det bliver vist både igennem teksten og illustrationerne, men generelt igennem hele bogen bliver du mødt af ”ham og hende”, ”mand og kvinde” og ”pige og dreng” , samt hvordan graviditet fungere for heteroseksuelle og ciskønnede par.

Queer mennesker har sværere ved at blive informeret om og introduceret til queer-sex. I bogen bliver man introduceret til to drenge, der spørger hinanden om de skal være kærester. Derefter skal vi vente en del sider før der kommer mere information om  dette. Men bogen informerer bare ikke rigtig om, hvordan sex mellem to mennesker (som ikke er hetero eller cis) fungerer. Queer folk står tilbage med mangel på information, fordi bogen er skrevet til normen.

Til de voksne handler det om, hvordan kan de støtte deres barn i den vilde pubertetsrejse, deres børn går igennem. Dette punkt er nok det, jeg personligt er mest glad for, selvom man altid kan stille et kritisk spørgsmål om mangel på information og refleksion til disse afsnit også.

De enkelte afsnit kan vejlede den voksne til, hvordan de kan håndtere den givne situation barnet befinder sig i, men vi skal huske på at bogen skrevet ud fra normens perspektiv.

Men hvem er bogen til og hvilke målgrupper snakker bogen til? Der er 6 sider der hedder ”når man ønsker sig et barn” og 12 sider der snakker om ”Graviditet og fødsel”. Er det relevant at havde 18 sider, der fortæller om hvordan børn kommer til verden, når vi antager at de primære læsere er børn og teenagere?

Det er vigtigt at synliggøre området, men 18 sider er muligvis i overkanten.

Ordlisten – hvorfor er den et relevante punkt at snakke om?

Man bruger tit ordlisten til at ’søge’, når man søger et specifikt afsnit i stedet for at skulle bladre hele bogen igennem.

Andre gange kan ordenlisten også bruges som et opslagsværk med korte forklaringer på ordenes betydning.

Ordenlisten er god, fordi den kort forklarer, hvad de forskellige ord betyder, både i en faglig kontekst og i hverdagssproget.

Ikke alle ordlister er perfekte. Den her liste er meget snæver og man kan påstå, at den mangler en række ord, samt flere ord der kan betyde det samme.

F.eks. ordet ”Blowjob” – det bliver kun brugt til at beskrive, hvad kvinde gør for en mand, og ikke hvad en mand gøre for en mand eller hvad mand kan gøre for en kvinde.

Ordlisten har ikke et ord der beskriver hvad en mand kan gøre for en kvinde eller hvad kvinde kan gøre for en kvinde. Oralsex er et mere fyldestgørende ord, og dækker behovet hos begge parter.

Ord som analsex findes ikke på listen og det bliver heller ikke nævnt i bogen.

Ordet ’bøsse’ burde efter min mening forbydes og erstattes med homoseksuel mand.

Det er tydeligt, at der ikke er taget højde for andet end ’normen’ i ordlisten.

IMG_1484

Som queer-person

Bogen har forskellige problemstillinger, hvis du som forældre oplever at dit børn ikke er hetero eller ciskønnet.

Det kan næsten tælles på 2 hænder, hvor mange sider, hvor der findes LGBTQ+ information på de næsten 100 sider.  

På de sider er det kun på ca. halvdelen, hvor der står noget, som er relevant i forhold til LGBTQ+.

Vi har en illustration af 2 drenge,  der spørger hinanden om de skal være kærester.

Vi bliver præsteret for kønssygdomme, hvor HIV bliver nævnt og i sammenhæng med dette, nævnes homoseksuelle mænd. Det er måske et meget fordomfuldt (og forældet!) billede af homoseksuelle mænd at forbinde dem med HIV og aids.

Derefter bliver vi introduceret til seksualitet og køn, hvor homoseksualitet bliver nævnt for første gang som værende en seksualitet man kan ’have’.  

Samtidigt introduceres begrebet transseksualitet. Dette er ikke korrekt, da det intet med seksualitet har at gøre – den korrekte betegnelse er transkønnet. Der introduceres også til begrebet Queer, men også Polyamorøs og Feticher (som åbenbart også er et køn eller seksualitet ifølge bogen).

Er bogen også relevant for queer-mennesker?

Ved første øjekast og første gang jeg hørte om bogen, så forestillede jeg mig, at bogen godt kunne være relevant og vigtig. Men efter at have læst bogen, ved jeg at der var lang vej endnu til at synliggøre, anerkende og forstå, hvordan LGBTQ+ mennesker har det.

Bogen er ikke relevant for LGBTQ+ og queer mennesker, da den skrevet fra heteronormativt perspektiv og henvender sig til lignende perspektiv med små indblik i hvad det vil sige at være LGBTQ+ men uden egentlig at fortælle noget om det.  

Desværre er det derfor som LGBTQ+ person nødvendigt at søge informationer andre steder.

Vi mangler dansk litteratur, der kan informere om følelser, tanker, kærlighed, identitet og tiltrækning uden det bliver opdelt mellem Han/hun og Hetero/homo. Vi skal forsøge at skabe litteratur om disse emner, der ikke deles op i køn eller seksualitet.

Bogen er muligvis relevant for nogle og vil stadig give en god indsigt i hvad sex er, hvis du vel at mærke er hetero og ciskønnet. Som queer-person kan denne bog måske informere dig om den fysiologiske udvikling og forandring, du gennemgår i teenageårene ift. f.eks. hormoner.

Men jeg vil personligt ikke anbefale denne bog til andre queer-mennesker.

“Hvad er sex?” – Det ved jeg stadig ikke.

Hvis du mangler information, kan du evt. tjekke:

LGBT Danmark

Sex og samfund: om seksualitet og om køn

Sexlinjen for unge

Bogen Hvad er sex? er en let bog, der er visualiserer med billeder, som kan fortæller læserne om kærlighed, forhold, sex, den første gang m.m. i let og forståeligt sprog.

Bogen kan hjælpe med at besvare de spørgsmål som du enten ikke selv kan svare på som forældre eller man som barn/teenager ikke vil spørge sine forældre om.  

Måske denne bog kunne bruge en efterfølger, som favner bredere og netop viger fra det heteronormative og ciskønnede perspektiv.

Anmeldelsen er ikke et had mod forfatteren. Bogen har bare forskellige elementer, som er problematiske, hvis du enten er queer eller har børn, der identificerer sig med noget på LGBTQIAP+ spektret.

Bogen som læring  for dig og dit barn i forhold til at forstå og have en åben dialog omkring sex og kærlighed er god, hvis det kun drejer sig om heteroseksualitet og ciskønnede.  

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s