Frankenstine af Lars Kramhøft, ill. Jam Aden

~ Reklame ~

✨ Anmeldelse ✨

[Anmeldereksemplarer]

Titel: Frankenstine

Forfatter: Lars Kramhøft

Illustrator: Jam Aden

Forlag: Cobolt

Anmelder: Lasse

En genfortælling af Frankenstein med et tvist af selvopdagelse, kønsidentitet og venskab.

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Stine, som er en skabning fra Haraway som har brugt liget fra sin datter og andre lig fra den lokale kirkegård. Bogen fortæller os en historie om hvordan Stine lærer sig selv at kende og hvilken indflydelse det har på deres liv fra starten til historiens slutning.

IMG_1387

Hvad er queer-elementet?

Stines veninde, Vicky, bliver beskrevet og kaldt lesbisk af skurken i historien.

Ved første blik kan det være svært at spotte flere queer-elementer end Vicky og hendes eksplicitte seksualitet. Længere inde i historie lærer vi Stine bedre at kende, og der dannes et mønster i hvordan Stine forsøger at finde ud af hvem de er, og hvad deres kønsidentitet er og hvordan deres kønsudtryk skal være i forhold til hvordan de ville afkodes af omverden.

Et anti-queer-element er hvordan vi som læsere får et indblik i hvordan cis-normen i bogen opfatter transkønnede og non-binære mennesker – f.eks. hele baggrunden bag hvordan Stine fik sit øgenavn Frankenstine. Dette kan let overføres til vores samfund og verden, og den opfattelse normen har om transkønnede og non-binær mennesker. F.eks. hvor mange transkønnede/non-binære, der bliver dræbt fordi de er transkønnede eller non-binære. ’Men det sker jo ikke længere…’ Jo, det gør det. Tjek selv den her liste over dræbte personer, hvor der også er navne fra 2020.   

Efter slutningen bliver vi som læsere introduceret til Køn 101 i forhold til brug af pronominer og hvordan køn er i relation til sociokulturelle køn. Personligt, synes jeg disse to sider skulle være før historien begyndte, da det først går op for læseren til allersidst, præcis hvad historien handler om.

IMG_1393

Fungerer det?

At inddrage Frankenstein i et mere moderne perspektiv med muligheden for at danne en dialog omkring Frankensteins identitet giver det klassikeren et frisk pust og en ny tolkning på køn og hvordan transkønnede og non-binære bliver opfattet af cis-normen ved at bruge Stine og den genkendelige historie i relation til kønsdebatten.

Bogen synliggør og informerer dem, der vælge at tager bogen. Stine skal finde sig selv efter deres brud med Haraway i form af sin egen identitet, venner og meninger. Det er sikkert mange der kan se sig selv i dette, når vi flytter hjemmefra, bryder traditioner eller normer. Men den viser også hvilken usikkerhed og respektløshed, der kan finde sted i et samfund hvor majoriteten ikke forstår og respekterer transkønnede og non-binære som synlige, legitime mennesker i vores samfund.

Kønstabellen og den lille tegnserie opsamler mulige spørgsmål man har i forbindelse med Stines identitet. Du bliver som læser også introduceret til hvordan kønsneutrale pronominer virker og hvilke du kan vælge eller benytte af – de mest kendte pronominer er de/hen/høn. Det bliver synliggjort at det kan være lidt forvirrende i starten at bruge det rigtige pronominer, men også at man vænner sig til det. Bare lyt og respekter personen, og lad vær med at gøre et stort nummer ud af det.

Hvem anbefaler du bogen til?

Bogen bliver kategoriseret som en YA gyserkomedie med fokus på køn og venskab. Bogen indeholder semistærke visuelle elementer af døde dyr og lig, bare for lige at nævne en evt. trigger. Den er målrettet unge, men kan og bør måske læses af folk, der enten selv er transkønnede/non-binære eller kender folk, der er det.

Budskabet og hvordan køn og identitet bliver visualiseret er vigtig for transkønnede og non-binære mennesker i Danmark. Man kan på en måde afspejle sig i Stine og deres opdagelse af dem selv, deres kønsidentitet og den rejse de går igennem fra start til slut.

Bare en lille note

Trans-kvinder er kvinder

Trans-mænd er mænd

Non-binære er non-binære

Mennesker er mennesker, ligegyldigt hvad

BONUS: Shout-out to Jam Adem, illustratoren bag Frankenstine, som selv er queer at dømme efter deres Twitter-bio. Tjek deres Twitter og Instagram ud her og her.

IMG_1373

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s