{Anmeldereksemplar}
Titel: Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen
Forfatter: Sofie Riis Endahl
Forlag: Byens Forlag
Anmelder: Anne
Hvad handler bogen om?
Bogen er en chatroman, fortalt udelukkende i Messenger-beskeder og Instagram-opslag mellem 5 unge. De mødes hvert år to uger om sommeren i Sydfrankrig, og resten af året mødes de i gruppechatten Le crossiant squad. Vi følger Rachel, Malene, Freja, Kåre og Piil efter deres seneste sommer sammen.

Hvad er queer-elementet?
Den ene af drengene i gruppen, Piil, er homoseksuel og imens han var på efterskole i Danmark, blev han kæreste med Oliver. Problemet for Piil er, at han kommer fra Grønland og fra en meget nationalistisk grønlandsk familie og kultur. Det betyder at han er bange for at springe ud, da han kommer hjem. Samtidigt skal han også håndtere at starte på gymnasiet og et langdistanceforhold til Oliver
Bogen er som sagt fortalt igennem de beskeder, gruppen sender til hinanden i gruppechatten og individuelt. Det betyder, at vi ikke kommer ind i hovedet på nogle af karaktererne. Og så gør vi det alligevel. For hver karakter har fået sin egen stemme i chatten, og det er faktisk også rimelig nemt at gennemskue deres indbyrdes forhold til hinanden ud fra hvordan de skriver. Uden at spoile for meget, kan jeg godt afsløre at gruppechatten er fyldt med drama af forskellig slags. Ellers ville en chatroman hurtigt blive lidt for kedelig. Piil er, så vidt jeg lige kan bedømme, den mest neutrale i forhold til dramaet. Han forsøger flere gange at mægle imellem de andre uden egentlig at blande sig.
Kåre, den anden dreng i gruppen, er Piils bedste ven og de to skriver ofte frem og tilbage om deres kvaler, også om kærlighed og forhold.
Piil er accepteret helt som han er af de andre, og han er egentlig heller ikke i tvivl om sin egen seksualitet. Han ved han er bøsse og det har han det fint med. I hvert fald, så længe det bare er ham selv, Oliver og hans venner. Hvad han er bange, er hans families og samfunds reaktion. Dette er en situation, som mange queer personer vil kunne nikke genkendende til. Det der med at springe ud og ikke vide, hvad reaktionen vil være og om man stadig har en familie bagefter eller om man pludselig står uden tag over hovedet.
Fungerer det?
Piils historie er ikke en banebrydende eller nytænkende. Men lige i det her tilfælde er genkendeligheden måske netop, hvad der gør hans historie til noget, som føles virkeligt og jeg tror, at den vil ramme plet hos mange unge queer personer. Fordelen ved formatet i den her bog er, at vi får Piils egne ord for hans oplevelse. Det er ikke hans stream of consciousness tanker eller en anden karakters fortolkning af hans handlinger. Det er hans historie fortalt med hans ord, som han har tænkt dem inden de er blevet sendt. Og det fungerer rigtig godt.
Selvom hans kærlighedshistorie måske ikke helt ender, som man som læser gerne vil have, så lærer Piil alligevel meget om sig selv og begynder at tro på, at man godt kan komme fra det samfund han gør og samtidigt være åben homoseksuel.
Hvem anbefales bogen til?
Savner du litteratur skrevet af unge for unge om unge, så vil jeg klart anbefale at læse Sofie Riis Endahls bøger. Undskyld, men jeg har ingen andre steder at gå hen er ovenikøbet ikke den eneste med queer-elementer, så hold øje –der kommer anmeldelser af de andre bøger på et tidspunkt😉
Det skulle være noget helt særligt at lytte til den på lydbog, da den er indtalt af forskellige skuespillere, så alle karaktererne får deres egen stemme. Så hvis du måske synes en chatroman lyder som noget mærkeligt noget at læse, så prøv at lytte til den.
BONUS! Vores forfatterinterview med Sofie kommer online på bloggen i morgen, så husk at kigge forbi og læs, hvad hun selv siger om hendes karakterer og deres ’queerhed’.
One Comment Tilføj dine