Naamahs Sønner af Elsebeth Gundersen Jensen

~ Reklame ~

✨ Anmeldelse ✨

[Anmeldereksemplarer]

Titel: Naamahs Sønner

Forfatter: Elsebeth Gundersen Jensen

Forlag: Mellemgaard

Skrevet af: Lasse
Trigger /content warning for bogen: I bogen snakkes der om og antydes til voldtægt, og nogle af hovedpersoner diskuterer hvorvidt noget er voldtægt eller ej. Bogen omhandler en satanisk kult, hvor der henimod slutningen sker noget uden at alle involverede har givet deres fulde og informerede samtykke.

Men helt overordnet: voldtægt er en seksuel forbrydelse, hvor man har seksuel omgang med en person som ikke har givet samtykke, uanset om samtykket først er givet og derefter trukket tilbage, eller om samtykket er givet uden alle informationer.

IMG_0923

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om Georg, som er søn af en præst og besat af en dæmon.

Historien foregår primært i Aarhus i 1969, hvor Georg er under uddannelse og bor i et meget særligt bofællesskab. Historien fortæller os, hvordan George går fra at være en usikker og stille dreng til at være en dominerende mand i selskab med dæmonen Gabriel.

Bogen ender med en cliffhanger.

Hvad er queer-elementet?

Der er tydelige queer-elementer, men der er også elementer der kan tolkes på fordi karaktererne ikke ”kender” til disse termer og derfor ikke kan beskrive dem.

De tydelige queer-elementer

Karakteren Johannes beskrives som værende tiltrukket af mænd, men hvis der er mulighed for dominans, ser han intet problem i at tænde på kvinder også, hvis dominansen er det primære imellem dem.

I historien fortæller Johannes også om de forskellige seksuelle forhold han har haft, samt om den trekant han har haft med Kurt og Emma.

De ’usynlige’ queer-elementer

Bogen kører meget på den relation, der er mellem Georg og Kurt. Igennem bogen bliver det beskrevet hvor meget de tænker og bekymrer sig for hinanden, og de ikke er bange for at sove i den samme seng. Det er en meget platonisk homo-romantisk relation mellem Georg og Kurt, og dette ses igennem hele historien.

Der er mange steder i historien, hvor det er muligt at stille spørgsmål omkring Georgs seksualitet.

Gabriel, som er Georgs dæmon, viser en stærk tiltrækning til kvinder, hvor Georg tværtimod nærmest er det stik modsat og næsten ikke udviser seksuel tiltrækning. Specielt i forhold til, hvad der sker når Gabriel besætter Georg krop.

Det kan diskuteres hvor på LGBTQIAP+ -spektret Georg befinder. Er han aseksuel og homo-romantisk? Det er op til fortolkning og hvad læserne selv vil lægge i hans seksuelle tiltrækning. Personligt vil jeg antage og tolke det som om Georg befinder sig på ace-spektrummet. 

Bogens historie foregår primært i 1969, en tid, hvor LGBTQ+ og queer-mennesker ikke havde den samme synlighed, rettigheder og anerkendelse, som i dag. Forfatteren formår at skabe en troværdighed om minoritetsgrupper som fx kunne være LGBTQ+ og queer-mennesker.

Fungerer det?

Bogen befinder sig i en mørkere genre, både fordi vi har historien om et satanisk fællesskab og seksuelle subgrupper/subkultur som S/M, BDSM og andet der kan befinde sig i disse miljøer. Stemningen matchede historien, der bliver fortalt.

At Johannes både kan tænde på mænd og kvinder og stadig identificerer sig selv som homoseksuel, er meget spændende udformet. Fordi Joannes tænder på dominans, er det for ham lige meget om det er en mand eller kvinder. Gør det ham biseksuel og homo-romantisk? Det er op til læseren selv at fortolke på.

At vi som læsere følger Georgs rejse til forstå ham selv og hans dæmon Gabriel, men vi kommer stadig ikke i må med at forstå præcis hvem de er. Vi får et indblik i hvor kompleks mennesket kan være, både med og uden en dæmons indblanding.

Overordnet set, virker det som om det seksuelle i historien er mere flydende og fleksibel end hvad vi måske først antog.

Bogen slutter med flere spørgsmål end svar.

Hvem anbefaler du bogen til?

Det er en af de bøger, der nok har en smal målgruppe med de emner, der bliver taget op.

Bogen er en oplevelse at læse, både i forhold til de temaer og emner, der bliver beskrevet. Hvis du ikke er til bøger, der har med religiøse grupper og seksuelle sub-grupper, er bogen nok ikke noget for dig. Men er du frisk på en mørk fortælling om menneskers kompleksitet, hvor personers seksualitet og orientering er op til læserens egen fortolkning, så kunne Naamahs Sønner måske være noget for dig.

IMG_0937

One Comment Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s