Bjergtaget 1 – Og de blev lokket

Titel: Og de blev lokket (Bjergtaget 1)

Forfatter: Sidsel Sander Mittet

Forlag: Forlaget Facet

Hvad handler bogen om?

I Bjerget, elvernes verden, kæmper adelskvinden og hamskifteren Askatla for at hævne en uret begået af hendes fosterbror, Malgest.

Samtidigt, ude i menneskenes verden, plages eksoldaten Johannes af mystiske drømme om en lokkende elverkvinde, der blander sig med hans mareridt fra krigen. Den universitetsstuderende Sigrid forsøger at finde ud af, hvorfor så mange mærkelige ting bliver ved med at ske omkring hende. Er hun overhovedet menneskelig?

Spoiler warning! Mindre spoilers i den her anmeldelse, så er du advaret – men da anmeldelsen fokuserer på queer-elementet, så har jeg holdt mig fra at spoile de store ting i plottet. Anmeldelsen indeholder primært spoilers omkring personerne og deres indbyrdes forhold.

Hvad er queer-elementet?

Der er mange queer-elementer i den her bog.

For det første har vi Johannes, en af de menneskelige hovedroller. Han er tidligere soldat og i et fast forhold med en anden mand, Sohrab. De har været sammen længe og Johannes er ikke i tvivl om hans seksualitet, også selvom hans far ikke er fan af hans ’valg’. Han er tidligere soldat, som har været i både Iran og Afghanistan. En typisk maskulin karakter, som i en heteronormativ fortælling ville være den store helt, som reddede hele verden og fik pigen. Det er han ikke interesseret i – Johannes vil bare have lov til at være sammen med Sohrab og være i fred. Dog hjemsøges han i sine drømme af en lokkende elverkvinde, som trækker i ham. Og selvom hun er elver og i besiddelse af mystiske kræfter til at bjergtage, så kan hun ikke helt slette Sohrab fra Johannes’ underbevidsthed.

Generelt er seksualitet ikke så hårdt defineret i denne bog. Elverne tager både mandlige og kvindelige elskere, som det passer dem. Den eneste grund til at de måske oftere tager en elsker af det modsatte køn, er det rent biologiske i forhold til at få børn. De virker også til at de fleste af elverne er polyamorøse til en hvis grad, da de generelt virker til at være meget frie i forhold til sex og flere partnere. Jeg vælger at bruge polyamorøs som begreb her, da forfatteren selv har brugt det i et interview, som du kan læse her.

Specielt Askatla, vores hovedrolle i elvernes verden. For hende er sex bare sex, noget hun både bruger som våben og som ren nydelse. Askatla har flere elskere i løbet af bogen, hvor nogle af dem også er bevidste om hinanden uden at det er ensbetydende med jalousi eller at hun er mindre værd fordi hun har sex, som hun lyster og med dem, hun lyster.

Sigrid, den anden hovedrolle i den menneskelige verden, viser sig ikke at være helt så menneskelig, som både hun og læseren tror. Hun oplever seksuel tiltrækning til både mænd og kvinder, og selvom det skræmmer hende i starten, så er det ikke så meget fordi hun pludselig ikke længere er hetero. Det er mere fordi det hele bliver lidt for freaky med huller i ryggen og en magisk magnetisk tiltrækningskraft, hun pludselig opdager at være i besiddelse af. Hvilket er meget logisk, når man tænker over det.

Fungerer det?

Meget simpelt sagt, så er svaret ja, queer-elementerne fungerer i Og de blev lokket. Historien er inspireret af de gamle folkeviser, og wauw, hvor er der meget at hente der. Sidsel Sander Mittets elvere er langt fra de ufejlbarlige ædle væsner, vi har lært at kende i populærkulturen. Selvom de stadig er overnaturligt smukke, så er de også manipulerende og griske. Elverne bjergtager mennesker for deres egen fornøjelses skyld og for i sidste ende at gøre deres slægt videre, men det er en mindre detalje for dem, der kan leve i hundredvis af år. Bjergtaget er, når et menneske lokkes til Bjerget og forblændes af en elver. Enten dør de eller også mister de forstanden som følge af bjergtagningen.

Johannes, der møder sin fars misbilligelse over hans ’valg’ i livet, herunder hans forhold til Sohrab, er også en situation, der er genkendelig for queer personer.

Sammenvævningen af folkeviserne og nutidens queer-elementer er gjort på mesterlig vis

Hvem anbefales bogen til?

Fantasy-elskere, som elsker sagnbaserede fortællinger. Og den her har, som bonus, en heftig mængde queer, som giver historien endnu en dimension. Har du lyst til at læse god fantasy, hvor queer er en naturlig del af historien, så giv dig endelig i kast med Bjergtaget-serien. Bog 2 Smagen af aske er udkommet og bog 3 er, forhåbentligt, lige på trapperne.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s