Prinsessen, som var alene

Titel: Prinsessen, som var alene

Forfatter: Mai Mortensen

Tegnet: Birgitte Ahlmann

Forlag: Bolden

En klassisk fortælling med et tvist – vi har ikke alle brug for prinsen på den hvide hest til redde os fra ensomheden.

Hvad handler bogen om?

Bogen handler om en prinsesse, der ikke vil danse alene mere. Derfor vælger hun at tage ud i verden for at finde én hun kan danse med.

Hvad er queer-elementet?

Bogen arbejder med at forsøge at bryde de heteroseksuelle normer og de traditionelle kønsroller om at alle prinsesser har brug for en prins til redde dem og give dem et bedre liv end det de havde uden prinsen.

Det er muligt som læser at tolke på, hvad relationen mellem de to prinsesser kan være.

Bogen synliggør mere en seksuel orientering end kønsidentitet, som ellers er meget populær i børnebøger, i hvert ud fra hvad vi har læst.

Fungerer det?

Der er sikkert mange, der igennem deres opvækst har hørt om ”prinsen på den hvide hest” eller forventningen om ham.

Enten var man prinsen eller også var man prinsessen, der ventede på prinsen. Dette synliggør en binær og heteroseksuel opstilling om at kvinder har brug for en mand til at redde dem.

Dette er også noget mange lesbiske, bi- og pan-kvinder oplever. Når man vokser op med de traditionsrige og gammeldags eventyr med den nødstedte prinsesse og prinsen, der redder hende, er det sværere at ryste den heteronormative opfattelse og presset af sig, når man vokser op.

I den snæversynede heteroseksuelle ciskønnede mands optik, har de fleste kvinder brug for en ’rigtig’ mand og default seksualiteten er hetero.

Bogen åbner for dialogen om relationer mellem kvinder: det romantiske, platoniske, seksuelle eller venskabelige. Den synliggør hvor vigtig sammenholdet mellem kvinder er, og hvordan kvinder skal løfte hinanden op og ikke nedgøre hinanden.

Bogen viser, at man ikke har brug for en prins for at leve lykkeligt til sine dages ende. Og at to kvinder kan have et forhold uden behov for en man, uanset om man vælger at se det som romantisk eller platonisk mellem prinsesserne.

Hvem anbefaler du bogen til?

Bogen kan læses af alle.

Det er en varm og kærlig fortælling der bryde med traditionelle kønsroller og en gammeldags opfattelse af eventyr og hvordan en lykkelig slutning skal være.

Den kan bruges som oplæsningsbog, men også som en begynderbog for dem, der søger efter lidt alternative bøger i forhold til den heteroseksuelle norm.

Bogen viser queerdelen uden at skade  eller forvirre læseren.

Bogen kan bruges som værktøj til en dialog omkring kærlighed og romantik mellem kvinder, men også generelt på tværs af mennesker, der oplever ikke at passe ind i normen.  

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s