Ursiderne – Spektrum

Titel: Ursiderne
Serie: Spektrum
Forfatter: Nanna Foss
Forlag: Tellerup

Der kan foregår spoiler, men vi forsøger kun at forholde os til Queer-delen i bogen.
Ursiderne er bind 3 af Nanna Foss’s series Spektrum.

Hvad handler bogen om?
Bogen handler om Nasrin som bor ”samme” med sin far (som hvis aldrig er hjemme). Nasrin er den nye pige i gruppen, Pi regner hurtig det er Nasrin, Josef snakker om i bind 2.
Vi følger Nasrin, og lære hende at kende både i forhold til hendes fortid og nutid, men også hvad for nogle kræfter hun har fået samt hvordan de virker.

Hvad er queer-elementet?
Nasrin er Queer!
Siden vi kun følger Nasrin, kan vi kun læse hendes tanker og ser alt fra hendes vinkel af. Så det er svært antage andet end hvad Nasrin oplever.
Flirten mellem Nasrin og Adriana, bliver mere og mere synlig, for hver side der bliver læst.
Nasrin kæmper igennem hele bog 3 på at finde sig selv, både i forhold til hendes identitet og mærke en kærlighed og en tryghed fra venner og familie omkring hende.
Mange af de ting hun oplever, er der mange Queer personer der har opleveret på et tidspunkt i deres liv, i forhold til venner og familie.

Er Nasrin, vores første danske Queer Superhelt? (Nasrin vil sikker mene noget andet)

Fungerer det?
At havde en hovedperson som er kvinde, Queer og har en anden etnisk baggrund end normen, er sjældent vi ser det i dansk litteratur. Samtid at Nasrin virker som en stærk og selvstændig karakter, med nogle mørke hemmeligheder og svagheder. Er der blevet skabt en veldefineret Queer karakter end hvad vi måske har set før hen.
Selvom Nasrin er den nye i gruppen, udvikler hun et hate/love relation til Adriana, og med tiden bliver deres modsætninger til en romantisk flirt. Om Adriana selv definere som Queer eller ej, gengælder hun sine følelser til Nasrin tilbage.

I bogen finder vi ud af der er en kobling mellem Adriana og Nasrins mor Lya, som Maj bekræfter i citatet fra bogen af:

””Hun er gul” Siger Maj. Ligesom Lya var. De har samme målrettethed.” ”Hun er sindssygt irriterende. Og jeg tror hun hader mig. Men hun hjælper mig alligevel. ”Gul kan være en vanskelig farve. Den fylder meget.”” (s. 485-486
”Men gul rummer også mange kontraster. Jeg ved hvordan din mor kunne virke udefra, især hvis ikke kendt hende. Hun kunne være frygtindgydende og stolt og hævngerrig. Men jeg ved også hvor intens hendes kærlighed var. Når hun først elskede nogen, var det for livet.”(s.486)

Citatet viser os at der er et værdisæt som Nasrin er mere tiltrukket af end andre, det derfor hende og Adriana fungere bedre samme end man vi antog de gjort i starten. Nasrin har oplevede at hendes mor har de samme værdier som Adriana har. Selvom Nasrin havde svært ved at finde ud af om Adriana er sur på hende, hader hende eller noget helt tredje. Forklar Maj omkring Gul kan rumme mange forskellige kontraster og hvordan Lya kunne virke hævngerrig men også hvordan Lyas kærlighed til et menneske vil vare for livet.
Nasrin og Adrian ender med at danne en stærk kobling til hinanden og vi kan kun antag og ønske at det er blevet stærkere i næste bog.

De oplevelser Nasrin beskriver for os, kan på mange måde være noget en eller flere kan relatere sig til, både at tro man alene i verden og ingen kan forstå en. Nasrin oplever det i forhold til hendes kræfter men også at hun på mange måder vælger at lukke folk ud af sit liv. Indtil hun begynder at forstå vigtighed i venner og familie og at hun ikke behøves at være alene om alle hendes problemer og hendes kræfter.
Queer folk oplever det mange gange, hvis deres familier eller venner vælger at lukke dem ud af deres liv fordi de er Queer, derved bliver Queer folk mange gange nød til at skabe sin egne familie og det er lidt det Nasrin har gjort sig.
Nasrin er en Queer superhelt!

Hvem anbefaler du bogen til?
Til alle der har læst Spektrum-seriens bog 1 og 2.
Siden det er bog 3 i serien, så er der et behov for at havde læst de to første bøger, for at kunne danne sig bedre forståelse af Nasrin og hele spektrum universet.
Hvis du er fan af The Raven Cycle af Maggie Stiefvater, så er der elementer der på mange måde ligner hinanden.

2 Comments Tilføj dine

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s